luni, 10 februarie 2014




                 De ce ar trebui să ne intereseze Ucraina


   Situația politică din Ucraina pare să fie punctual central al interesului pe care oficialitățile românești îl manifestă față de această țară. Evident, situația este extrem de complicată și consecințele pot fi grave pentru întreaga zonă dar îmi permit să sugerez încă un argument pentru care Ucraina ar trebui să ne intereseze și să determine chiar conceperea unor politici de contracarare a efectelor pe termen lung pe care vecinătatea noastră cu această țară le poate avea asupra României.
 Este vorba despre raportul de concurență dintre România și Ucraina din punctul de vedere al producției și exportului de cereale în zona bazinului Mării Negre.Fiind a doua țară ca mărime din Europa, după Rusia, Ucraina dispune de un potențial agricol extraordinar, datorită solului fertil, dar și a pozitiei geografice atât la Marea Neagră cât și la piețe importante din UE, și nu numai. Agricultura are o contribuție semnificativă la balanța comercială a țării, Ucraina fiind considerată, totodata, un important exportator de cereale la nivel mondial.
 Ucraina are o tradiție veche în sectorul agricol, este unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața agricolă mondială. Agricultura are un rol important în structura de ansamblu a economiei Ucrainei, ponderea ei  variind între 8-10%.  În ultimii trei ani, Ucraina a conceput și pus în aplicare un important program pe termen lung  de dezvoltare a agriculturii, considerată  cel mai important factor de avantaj comparativ și un mijloc esențial de pregătire a  perioadei prognozate a fi momentul declanșării crizei mondiale a alimentației ( 2020-2025-conform studiilor UN/FAO). Numai la nivelul anului 2014 guvernul ucrainean a decis alocarea a 3 miliarde de hryvna (270 milioane de euro) pentru sprijinirea cooperativelor din sectorul agricol.În parale, s-a perfectat programul de modernizare a dotării tehnice. Un element important al acestuia îl reprezintă acordul cu firma Class KgaA pentru producerea în Ucraina a combinelor Tucano 440 la fabrica Khersonski Mashinobudivni Zavod. O parte important a acestor combine ultramodern vor fi vândute sau date fermierilor sub formă de leasing prin desfășurarea unui program de creditare cu garanție guvernamentală. În 2013 Ucraina a realizat o producție agricolă estimată la cca. 22,5 miloarde de euro dar, prin programele mai sus menționate se dorește dublarea producției în viitorii 10 ani. Deși cu o suprafață agricolă mult mai mică, România a reușit în 2013 să se situez pe locul 2 în Europa la producţia de porumb şi pe locul 5 în Uniunea Europeană la producţia de grâu. Conform unei declarații a comisarului UE pentru agricultură, ”România ar fi putut obține rezultate și mai bune dacă fermierii ar lucra mai eficient” . ( Din păcate, productivitatea francezilor și chiar a cehilor este mai mare, în condiţiile în care noi am semănat cea mai mare suprafaţă cu porumb din Europa). La nivelul anului 2013, asociaţiile din domeniu susţin că s-a  depăşit nivelul de 20 de milioane de tone de cereale, cu  o producţie medie de 5 tone la hectar la grâu,  iar la porumb de  6 tone şi chiar peste.
 Rezultă cu claritate ideia inevitabilei concurențe care deja există dar se va amplifica și mai mult în viitor între Ucraina și România, ca cei mai importanți producători și exportatori de cereale pe zona Mării Negre.
 Este important de subliniat că această concurență nu se pune din punctul de vedere al României ca o posibilitate de devenire leader al zonei ci ca o necesitate vitală de a rezista în fața presiunii ( cantitate/preț) ucrainiene. Trebuie înțeles că această rezistență este singura cale de a asigura agriculturii și agricultorilor români existența. În condițiile în care Ucraina va adera la UE, presiunea cerealelor ucrainiene pe piața românească va sufoca producția noastră așa după cum, după aderarea României, presiunea fructelor și legumelor comunitarer au sufocat producția internă.
 Deocamdată, situația nu este liniștitoare deoarece Ucraina demonstrează o stare de fapt deosebită de cea a României. Astfel , se remarcă următoarele:
-         Față de România, Ucraina are programe detaliate, finanțate și pe termen lung de dezvoltare a producției agricole în vederea transformării acest factor de avantaj comparative în factor de avantaj competitive, cel puțin la nivel european;
-         Față de România unde orice element de instabilitate politică afectează posibilitatea desfășurarii unor programe de anvergură, în Ucraina, chiar în condițiile unei instabilități politice periculoase, programul pentru agricultură rămâne o prioritate ( finanțare, dotare, creditare);
-         Față de România care nu reușete să-și clarifice situația cadastrală și a pieței pământului ( fărămițare extremă, mii de procese pe rol, relația funciară urban-extraurban, determinarea tipului  de exploatație agricolă, asigurarea și creditarea producției),Ucraina a facilitate dezvoltarea marilor exploatații și a formelor modern de cooperație, ca și atragerea unor importante capitaluri străin( olandeze, chineze, rusești, arabe) .
 Iată de ce susțin că Ucraina trebuie să fie în atenția noastră indiferent de evoluția situației politice. Pentru noi, țăranul ucrainian trebuie să fie mai important decât Vitali Kliciko pentrucă țăranul ăla produce mai mult și mai bine decât țăranul nostru, nu pentrucă ar fi mai harnic ci pentrucă statul ucrainian, oricît de instabil ar fi, are mai multă grije munca lui.
6/02/2014