joi, 20 februarie 2014


In memoriam                                                 

 

                                                        TITA

 

    A plecat dintre noi actrița Ruxandra Sireteanu.

    Eu îi spuneam Tita. Așa i se spunea când, cu mulți ani în urmă, a fost colegă de clasă și cea mai bună prietenă cu sora mea . Și sora mea a plecat dintre noi. A plecat demult, în 1980. Nu m-am mai văzut cu Tita după moartea surorei mele dar i-am urmărit cariera. O carieră strălucită, demnă de talentul și cultura sa , necontaminată de microbul cabotinismului din arta economiei de piață.
  Nu a fost o vedetă de televiziune și nici nu i-a acordat primăria o stea pe asfalt, nu a făcut publicitate farmaciilor și nici nu a fost invitată la Măruță. Nici măcar nu a fost ” profesor” la vreo media academy.
 Și-a trăit viața cu demnitatea celui care a înțeles că actorul trebuie să rămână actor chiar dacă teatrul devine un SRL sau un IMM.
 A înțeles că actorul este unul dintre principalii artizani ai actului de importanță națională a culturalizării cetățeanului de rând, a celui care prin teatru poate lua contact cu marile valori culturale ale umanității, uitate de multe ori în ultimii douăzeci de ani sub presiunea manelistică și telenovelistică.
Tita a fost fata unui alt adevărat actor : maestrul Nicolae Sireteanu. De la el a moștenit nu numai talentul ci și respectul față de spectator. Artistul emerit  Nicolae Sireteanu venea săptămânal la școala unde învăța fiica sa pentru a se întâlni cu copiii. Spunea că pentru a deveni ” spectator de teatru” trebuie să te pregătești din copilărie prin cât mai multă lectură și, mai ales, prin obținerea capacității de a înțelege personajul nu ca pe un individ izolat ci ca pe un simbol al unei situații.
 Îmi amintesc că am asistat la o astfel de întâlnire de la școala surorii mele când maestrul Sireteanu a explicat ce a vrut să spună Eminescu în Scrisoarea a III-a și cum ar trebui să fie recitată. Spunea că Eminescu nu a vrut să descrie o bătălie ci modul demn în care voivodul  Mircea aborda bătălia cu otomanii. Cred că aveam vreo 10-12 ani dar îmi amintesc că m-a făcut să mă simt mândru că mă chema ca pe voivod iar, mai tărziu, am cumpărat cu cinci lei de la librăria care se afla pe locul actualului Hotel Dorobanți ( Howard-Johnson) poeziile lui Eminescu în Editura pentru toți. Fără îndoială  Nicolae Sireteanu a contribuit la orientarea lecturii mele la acea vârstă

  Odată cu Ruxandra Sireteanu se stinge o familie de actori.

  O familie care a lăsat mult în urmă și căreia îi datorăm mult.

Petrolul românesc îi îmbogăţeşte pe austrieci

Actualitate Companii - Andreea Stoica / andreea.stoica@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)




Petrom a avut anul trecut un profit-record de  aproape 1,1 miliarde euro, jumătate din bani mergând la grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al companiei
Coşea: Profitul-record este rezultatul unui mediu prielnic pe care ţara noastră îl oferă companiilor, prin redevenţe mici şi printr-o piaţă nereglementată
"Deşi România nu înregistrează o creştere economică importantă, preţul la combustibil este în continuă creştere"

Petrolul românesc îi îmbogăţeşte pe austrieci, în condiţiile în care Petrom a avut şi în 2013 o contribuţie importantă la profitul acţionarului său majoritar, OMV. Activând pe o piaţă nereglementată, un nivel al redevenţelor foarte mic şi preţuri în creştere la carburanţi, România este un loc "prielnic" în care corporaţiile să facă profit şi pe care să îl transfere proprietarilor din alte ţări.
Petrom a anunţat astăzi un profit net record de aproape 1,1 miliarde de euro, în creştere cu 13% faţă de 2012. Din cele 1,085 miliarde euro profit atribuibil acţionarilor, compania austriacă cu deţinere majoritară la Petrom, OMV, va primi circa 553 milioane euro, iar statul român şi Fondul Proprietatea, care au fiecare câte 20%, vor primi câte 217 milioane euro. Restul acţionarilor, care au în total 9,35% din SNP, vor împărţi aproximativ 100 mil. euro.
Astfel, profitul-record anunţat de Petrom este rezultatul unui mediu prielnic pe care ţara noastră îl oferă companiilor, prin redevenţe mici şi printr-o piaţă nereglementată şi neconcurenţială.
Analistul economic
Mircea Coşea a declarat pentru Curierul Naţional că profitul-record de aproape 1,1 miliarde de euro nu este surprinzător. "Deşi România nu înregistrează o creştere economică importantă, preţul la combustibil este în continuă creştere", a spus acesta, adăugând că Petrom nu a avut anul trecut investiţii la nivelul pe care l-a promis.
"Piaţa distribuţiei de carburanţi nu este o piaţă liberă, ci una în care există un monopol, o înţelegere privind preţurile", a mai spus Mircea Coşea.

Companiile îşi fac jocul după propriile reguli

Analistul economic a explicat că Petrom activează pe o piaţă care nu este reglementată cum ar trebui, deşi Consiliul Concurenţei a început să analizeze această industrie, nu a ajuns încă la nişte concluzii finale şi nici nu a luat măsurile pe care ar fi trebuit să le ia.
"Există un climat bun pentru ca aceste companii să aibă profituri-record şi pentru că redevenţele sunt mici", a completat
Mircea Coşea, adăugând că  în aceste condiţii profitul Petrom va continua să fie şi mai ridicat în următorii ani.
Potrivit acestuia, Petrom este un posibil investitor serios, dar până atunci, în contextul în care piaţa este neconcurenţială, creşterea profiturilor este un rezultat al faptului că jucătorii îşi fac jocul după propriile reguli.
"Petrom are un program de investiţii promiţător, iar dacă Guvernul se ţine de cuvânt şi nu mai impozitează profitul reinvestit, compania ar putea deveni un investitor serios", a încheiat
Mircea Coşea.