miercuri, 26 februarie 2014


COȘEA : 2014, un an înşelător pentru economie
Interviu Curierul Național



 


Coşea: Se va crea impresia că este un an bun care va duce economia în sus, dar bazele sunt artificiale ceea ce înseamnă că 2015 va deconta toate cheltuielile
"Creşterea economică din 2013 este pierdută prin cheltuielile guvernamentale mai mari şi prin evaziune, deci nu avem o bază solidă de declanşare a economiei în 2014"

Produsul Intern Brut al României a crescut anul trecut cu 3,5%, potrivit primelor estimări ale Institutului Naţional de Statistică (INS), semnificativ peste cele mai recente prognoze ale autorităţilor (2,8%) şi analiştilor, după un avans de 5,2% în ultimul trimestru faţă de octombrie-decembrie 2012. Pentru 2014, Guvernul şi FMI mizează pe un avans economic de 2,2%.
"Anul 2014 va înregistra o creştere a consumului intern nu foarte mare, dar va înregistra, pentru că Guvernul având două elemente electorale importante de rezolvat va forţa creşterea veniturilor. Decontarea acestor creşteri care se face pe bază ireală - pentru că nu avem o creştere corespunzătoare a productivităţii muncii - se va face după alegeri în anul 2015. Deci, 2014 după părerea mea este un an înşelător, se va crea impresia că este un an bun care va duce economia în sus dar bazele sunt artificiale ceea ce înseamnă că 2015 va deconta toate cheltuielile. Asta şi pentru că această creştere economică a anului 2013 nu este valorificată productiv. Creşterea economică din 2013 este pierdută prin cheltuielile guvernamentale mai mari şi prin evaziune, deci nu avem o bază solidă de declanşare a economiei în 2014 ci doar această impresie că economia merge bine. Efectele nu sunt încă cunoscute, deci nu am mari speranţe că anul 2013 va fi continuat cu o rată de creştere măcar asemănătoare în 2014 şi în continuare", a declarat, pentru
Curierul Naţional, analistul economic, Mircea Coşea.
Întrebat care sunt principalele provocări pentru acest an, Coşea a indicat anul electoral, situaţia incertă a agriculturii, rata de schimb valutar şi posibile mişcări sociale. "Principala provocare este anul electoral, deci instabilitate politică. În al doilea rând, nu cunoştem încă situaţia agriculturii în 2014, nu ştim dacă ea va fi la fel de bună ca în 2013 ca să ne ducă mai departe. O altă provocare este rata de schimb care în an electoral nu întotdeauna urmează drumuri economice, anumite sinuozităţi datorită contracţiilor sociale şi politice care au loc. De asemenea, cred că în 2014 vom mai avea încă o provocare importantă şi anume cred că vom avea posibilitatea unor mişcări sociale", a precizat analistul.
El a afirmat că nu putem să negăm că la această dată economia României conform statisticii arată mai bine decât ne-am fi aşteptat. "Este o conjunctură favorabilă de care România a beneficiat, în principal o reluare, este adevărat nu foarte tumultoasă, dar o reluare a pieţei auto în Europa de Vest, iar exportul nostru a contribuit. Un lucru extraordinar de important, covârşitor, este producţia agricolă care a forţat şi exportul de cereale, deci este absolut conjunctural", a explicat Coşea.
Potrivit fostului ministru al Economiei, avansul PIB de anul trecut "se datorează în primul rând unor factori naturali, - meteodependenţa agriculturii româneşti, de această dată  a fost un factor favorabil, şi, în al doilea rând, activităţii bune pe care capitalul străin şi multinaţionalele o au în România, ele fiind la baza exportului pe care l-am avut.
Întrebat pe ce se vor baza motoarele creşterii economice în 2014 şi ce sectoare ar trebui prioritizate de către Guvern, Mircea Coşea a arătat că nu există deocamdată niciun fel de imagine asupra intenţiei Guvernului de a folosi această creştere economică ca o bază pentru menţinerea trendului şi în acest an.

Veniturile suplimentare, anihilate de creşterea preţurilor

"Guvernul nu are niciun fel de opţiune, iar cea pe care o are este contradictorie. Adică Guvernul intenţionează ca pe lângă export să promoveze şi o creştere a consumului intern, lucru pe care îl face contradictoriu. Măsura aceasta cu reducerea ratelor la jumătate la credite este una cu efecte perverse mai mari decât efectele pozitive şi foarte greu de pus în aplicare", a explicat Coşea principalele provocări ale anului 2014.
Toate veniturile pe care Guvernul le-a dat sau intenţionează să le dea suplimentar populaţiei prin măsurile pe care ni le-au spus pentru a forţa consumul vor fi anihilate în mare măsură prin creşterea preţurilor care este explicată prin introducerea accizei de la 1 aprilie, a explicat analistul economic, făcând referire la majorările deja făcute ale salariilor şi pensiilor, la creşterile salariului minim dar şi la  elemente care sunt încă în discuţie precum reducerea CAS şi a impozitării pe profitul reinvestit.
"Acciza la combustibil va avea un efect de cascadă, un efect în lanţ asupra tuturor preţurilor la produse şi la servicii în România. Mai este şi taxa pe stâlpi, pe instalaţiile industriale, care va contribui şi ea la ridicarea preţurilor, mai este liberalizarea preţului la gaz care va conta în sensul creşterii şomajului pentru că multe întreprinderi care folosesc gazul nu mai pot să mai lucreze în continuare. Mai este creşterea preţului la gigacalorie care a desfiinţat practic producţia de legume şi fructe autohtone în solarii şi sere", a mai spus Coşea, precizând că 2014 are şi măsuri pozitive de aşteptat încă nu puse încă în practică şi măsuri negative care contrabalansează într-un fel măsurile pozitive.