miercuri, 19 februarie 2014


  China ar putea dicta pretul pe piata cerealelor din Romania ?



 
Romania ar trebui sa mai adauge pe lista strainilor care vor sa ne "cotropeasca" tara din 2014 o putere economica mondiala: China. Expansiunea in Europa a inceput cu Ucraina, unde chinezii au luat in "grija" trei milioane de hectare de teren. Analistii economici sunt de parere ca este un prim pas pentru a controla piata cerealelor din Europa si o dovada in plus ca agricultura este o afacere de viitor.

China va cumpara trei milioane de hectare de teren agricol in Ucraina, scria presa chineza in urma cu cateva zile. "Afacerea" costa statul chinez 2,6 miliarde de dolari. In prima faza a proiectului, Ucraina ar urma sa asigure Chinei cel putin 100.000 de hectare de teren - o bucata de pamant cu dimensiunile Hong Kongului in estul regiunii Dnipropetrovsk.

Nu este prima miscare de acest gen pe care o face una dintre cele mai puternice economii la nivel mondial. China mai detine terenuri agricole si in Africa.

"China va ajunge sa dicteze multe lucruri in lumea aceasta. Trebuie sa ne asteptam ca aceasta putere mondiala care a inceput sa fie extrem de agresiva si in economie nu numai in ideologia comunista va avea un cuvant greu de spus de acum inainte. Politica pe care o duce China este extrem de agresiva. Ea a concesionat, cumparat sau investit foarte mult in Africa. A patruns in America Latina in fel de fel de exploatari, de localizari de intreprinderi. Acum a inceput sa fie extrem de agresiva pe piata din Europa", a precizat pentru Business24 analistul economic
Mircea Cosea.
Efectele "invaziei chineze"

Achizitia masiva de terenuri agricole face din China un jucator important pe piata cerealelor, prerogativ care ii permite sa "jongleze" dupa bunul plac cu preturile. Tinand cont ca tara are asigurat necesarul de alimente pentru consumul intern, este clar ca dezvoltarea pe piata europeana are este un instrument de lucru pentru stabilirea pretului la alimente la nivel mondial.

Ba mai mult decat atat, profesorul in Economie, Mircea Cosea este de parere ca politica de expansiune a Chinei sugereaza si o incercare a acestei tari de a "pune la adapost" o comoara care va deveni extrem de valoroasa.

"China si-a rezolvat problema autosuficientei alimentare si nu are probleme din aceasta perspectiva. Este o tara care gandeste in viitor si gandeste in termeni de suprematie. Ma astept sa cumpere terenuri agricole si in Romania. China va deveni o putere agricola europeana nu numai asiatica. Noi avem sub picioare o comoara extraordinara care este pamantul nostru si cu care in aproximativ 10-20 de ani putem sa devenim o forta in Europa si nu numai in lume prin potentialul agricol si nu facem nimic. Iata ca cei de la mii de km departare se gandesc la pamantul nostru ca fiind extrem de profitabil", a explicat Mircea Cosea.